
اگر هر یک از این علائم فوق بیش از دو هفته ادامه یابد، بایستی بیمار تحت مطالعه تخصصی قرار گیرد. البته در بشتر موارد این علائم حاکی از وجود سرطان نیستند.
انواع سرطانها
اغلب سرطانها به سه دسته عمده تقسیم می شوند:
- کارسینوم : شامل سرطانهایی می گردد که از سلولهایی که سازنده پوست هستند (مثل سرطان پوست) و یا لایه داخلی اعضا را میپوشانند (مثل سرطان ریه) و یا سازنده غدد هستند (مثل سرطان سینه) منشا میگیرد.
- سارکوم : این دسته سرطانهایی هستند که از بافت همبند مثل غضروف ، استخوان و ماهیچه منشاء میگیرند. از اینرو سرطان استخوان یا سرطان ماهیچه را در هر نقطه از بدن سارکوم میگویند.
- لوسمی و لنفومها : شامل سرطانهایی می باشد که از سلولهای تشکیل دهنده خون و سلولهای ایمنی منشاء میگیرند.
در کشورهای غربی ، سرطان پوست شایعترین سرطان می باشد و پس از آن سرطان سینه ، ریه ، پروستات ، روده بزرگ ، مثانه و رحم قرار دارد.
راههای پیشگیری
پیشگیری اولیه از سرطان با اجتناب از عامل مسبب یا مصرف مادهای که مانع از پیدایش فرایند بدخیمی می گردد ، صورت میگیرد و شامل اقداماتی برای کاهش خطرات شیوه زندگی (اجتناب از توتون ، مصرف غذاهای کم چرب و غنی از فیبر ، بهره گیری از کرم ضد آفتاب) و مصرف عوامل پیشگیری شیمیایی می باشد. عوامل پیشگیری شیمیایی داروها یا ریز مغذیها (مواد معدنی یا ویتامینها) هستند. عوامل زیر نیز در پیشگیری از سرطانها موثرند.
- عدم بهره گیری از مشروبات الکلی و دخانیات.
- صرف غذاهایی که به صورت آبپز تهیه می گردد.
- عدم بهره گیری از غذاهایی که آثار سوختگی در آنها نمایان می باشد.
- بهره گیری از سبزیجات و انواع میوهها
- بهره گیری کمتر از گوشت قرمز
- رعایت کامل امور بهداشتی
درمان
امروزه اکثر سرطانها درمان قطعی ندارند اما برای جلوگیری از رشد و پیشرفت آنها از روشهای جراحی ، پرتو درمانی ، شیمی درمانی ، هورمون درمانی ، پیوند مغز استخوان و … بهره گیری می گردد. البته یافتههای جدید زیست شناسی سلولی تومور در روشهای درمانی ترکیبی طی یک برنامه متناسب مورد بهره برداری قرار میگیرند.
[ویرایش] علت سرطان پروستات
علت آن دقیقا مشخص نیست. اما زمینه ژنتیکی (سیاه پوستان آمریکا بیشتر مبتلا می شوند)، عوامل هورمونی (شانس بروز سرطان پروستات با گذشت سن بالا میرود و ممکن می باشد به علت تغییرات هورمونی حاصله نظیر کم شدن مقدار آندرسترون و یا افزایش مقادیر سرمی استروژن و استرادیول باشد)، رژیم غذایی (مصرف زیاد چربی با ایجاد تغییر در متابولیسم کلسترول و استروئید، شانس بروز سرطان را افزایش میدهد. مصرف سبزیجات یا رنگدانههای سبز و زرد یک اثر حفاظتی از بروز سرطان پروستات دارد)، عوامل شیمیایی سرطان زا (تماس با عوامل شغلی و محیطی شانس بروز سرطان را بیشتر می کند، شغلهایی که شانس بروز سرطان را بیشتر میکنند شامل کارگرانی که با کودها، بافتنیها و لاستیک سر و کار دارند، تماس با بطریهای حاوی کادمیوم و ویروسها (با نظاره ویروس در بافت سرطانی پروستات توسط میکروسکوپ الکترونی) را در بروز سرطان پروستات موثر میدانند.
[ویرایش] علایم بالینی و درمان
ممکن می باشد علامت خاصی دیده نشود. علایم انسدادی معمولاً زودتر بروز می کند و شامل تکرر ادرار، احتباس ادرار و کاهش قطر و فشار جریان ادرار می باشد.
پرتودرمانی که ممکن می باشد بهوسیله کاشت املاح طلا در پروستات یا قرار دادن مواد پرتوزا (رادیواکتیو) در داخل پروستات (برکیتراپی) یا تابش اشعه با ولتاژ بالا توسط منبع خارجی صورت گیرد.
دارودرمانی مطالعات آندوکرینی نشان داده که کم کردن آندروژنها منجر به آتروفی سلولهای اپیتلیال آن می گردد و آندروژن در بیضه و غدد فوق کلیوی تولید شده و درمانهای آندوکرینی به صورت زیر می باشد.
حذف منبع تولید آندروژی. مهار گونادوترپین هیپوفیز. کاهش ساخت آندروژن. جلوگیری از تأثیر آندروژن بر روی بافتها.
مصرف فلوتامید (اولکسین)، داروهای خوراکی مهار کننده آندروژن، جدیدترین درمان دارویی کانسر پروستات می باشد. هورمون آزاد کننده گونادوتروپین (آنالوگهای لوپرولید، گاسرلین استات) نیز گاهی در درمان بکار میرود. این عوامل ترشح یا عملکرد آندروژنها را که سبب تحریک و رشد تومور می باشد، مهار می کند. گاهی به بیمار استروژن میدهند (دی اتیل استیل بسترون) و با مهار آزاد سازی گونادوترپین هیپوفیز مقادیر سرمی تستوسترون را کاهش میدهند. از داروهای شیمی درمانی میتوان به سیلکوفسفامید (سیستوکسان)، 5 فلوئور و اوراسیل استراموستین فسفات، دوکسور و بی سین هیدروکلراید (آدریامایسین) و سیتومایسین c (موتامایسین) تصریح نمود.
درمان جراحی جراحی شامل پروستاتکتومی ترانس یوترال و پروستاتکتومی رادیکال می باشد. پروستاتکتومی ترانس یوترال برای تومورهای خوب دیفرانسیه با حجم کم یا به عنوان یک اقدام تسکینی برای رفع انسداد انجام می گردد و در واقع یک آدنکتومی می باشد از بافت جدید و پروستات حقیقی و کپسول فیبروتیک آن را خارج نمیکنند. پروستاتکتومی رادیکال از طریق پرینه یارتروپیک انجام می گردد و محتویاتی مانند تمام غده پروستات، کپسول بیرونی، وزیکول سیمینالها، مقاطعی از وازود فرانها و قسمتی از گردن مثانه خارج می گردد.
[ویرایش] منبع
[نهفتن]
|
|
تومورهای خوشخیم | هیپرپلازی – کیست – کیست کاذب – هامارتوم – بافت نوساخته خوشخیم |
رشد بدخیم | دیسپلازی – کارسینوم درجا – سرطان مهاجم – فراگستری |
نقاط بدن | حنجره – مثانه – استخوان – مغز – رحم – تخمدان – کبد – کولون – دوازدهه – گردن رحم – مری – چشم – مقعد – خون – مهبل – دنبالچه – روده بزرگ – ریه – دهان – روده کوچک – پروستات – سر و گردن – لوزالمعده – پوست – معده – بیضه – تیروئید – آلت تناسلی – کیسه صفرا – جگر – سینه – کانال مشترک صفراوی |
دیگر جستارها | ژنهای سرکوبگر تومور/ژنهای تومورزا – مراحل/درجهبندی – چنگارزایی – سرطانزاها – پژوهش – نشانگان منتج از سرطان – فهرست واژگان تومورشناسی |
رژيم غذايي درسرطان ها
پایگاه اطلاع رسانی پزشکان ایران
زماني تصور ميگردید كه رژيمهاي غذايي نقشي در مرگهاي ناشي از سرطان ندارند. امروزه محققان ثابت كردهاند كه رژيم غذايي روزانه افراد تأثیر مهمي در پيشگيري، بروز و درمان انواع سرطانها ايفا ميكند. با پذيرش اين حقيقت كه بشر هر روزه ملزم به مصرف غذا ميباشد و به دليل تعداد و تنوع سرطانهايي كه بطور بالقوه با رژيم غذايي در ارتباط هستند، ميتوان گفت كه در حدود يك سوم سرطانهايي كه در نهايت منجر به مرگ ميشوند با آن چیز که كه ميخوريم در ارتباط هستند. تاثير تحولاتي كه امروزه در نوع زندگي و عادات غذايي مردم صورت گرفته می باشد را نميتوان در ايجاد چنين بيماريهايي ناديده گرفت.
بدون شك استعداد ابتلا به سرطان در افراد مختلف به دليل تفاوتهاي زمينهاي و ذاتي با يكديگر متفاوت می باشد و علاوه بر ويژگيهاي وراثتي، عوامل بيروني نيز در ايجاد سرطانها تاثير بسزايي دارند. با وجود شيوع روزافزون سرطان در سراسر دنيا هر روزه خبرهاي اميدوار كنندهاي درمورد اين بيماريها ميشنويم. اگر نميتوانيم در عوامل محيطي خود تغييري ايجاد كرده و يا اگر نميتوانيم بر محيط زيست و عوامل تهديدكننده موجود در آن غلبه كنيم، اما ميتوانيم با اصلاح و متعادل ساختن الگوهاي غذايي خود در طول زندگي احتمال ابتلا به سرطان را در خود به ميزان قابل ملاحظهاي كاهش دهيم.
مطالعه جمعيتهايي كه از يك منطقه به منطقه ديگر مهاجرت ميكنند و در نتيجه مهاجرت، فرهنگ غذايي خود را نيز تغيير ميدهند، نشان داده می باشد كه اين مردم در اثر تغيير الگوي غذايي و پذيرش الگوي جديد، در معرض ابتلا به سرطانهاي شايع در منطقه قرار ميگيرند.
بين تغذيه و رژيم غذايي با سرطان ارتباطي پيچيده هست. غذايي كه ميخوريم به گونه بالقوه ميتواند حاوي مواد سرطانزا و پيشساز سرطان و يا بالعكس داراي مواد ضدسرطاني باشد.
بدنی تربیت دانلود سرطان قسمت